Двама души ще бъдат съдени във Великобритания за планиран терористичен акт срещу Тереза Мей

| обновено на 06.12.17 в 11:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания двама души са били арестувани по обвинения в заговор за покушение срещу премиера Тереза Мей. Днес те ще се явят в съда, за да им бъдат предявени обвинения в тероризъм.

20-годишният Наимур Закария Рахман от Северен Лондон е обвинен в планове да взриви металната защитна порта към "Даунинг стрийт", след което в така създалата се суматоха да нападне премиера с нож. Другият арестуван, 21-годишният Мохамед Акиб Имран от Бирмингам, е обвинен в подготовка на покушението. Двамата са били арестувани на 28 ноември.

Снощи министърът на вътрешните работи Амбър Ръд обяви в парламента, че атентатът в "Манчестър Арина", при който загинаха 22 души, е можел да бъде предотвратен. Това става след публикуването на обстоен доклад за състоянието на сигурността, от който става ясно, че нападателят Салман Абеди е бил в полезрението на силите за сигурност. Директорът на МИ-5 Андрю Паркър информира Тереза Мей и правителството, че от март месец насам са били разкрити и осуетени девет терористични заговора на радикалните ислямисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!