Д. Манолов: Където се оперира с публичен ресурс, е нормално да се знае какво притежават хората, които го управляват

Снимка: БГНЕС

КТ "Подкрепа" настоява членовете на управителните органи на пенсионноосигурителните дружества и фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване да декларират имуществото и доходите си пред Сметната палата. За целта от синдиката предлагат промяна в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов обясни за "Хоризонт":

Управителят на НОИ и членовете на Надзорния съвет на НОИ попълват такава декларация в Сметната палата и обявяват своето състояние. Шефът на НАП и неговите заместници по същия ред публикуват състоянието си, шефът на Здравната каса и членовете на Надзорния съвет...  Тоест, навсякъде, където се оперира с публичен ресурс, е нормално да се знае какво притежават хората, които управляват този публичен ресурс. Ние сме направили това предложение пред правителството, пред министъра на финансите, всички, с които сме обсъждали това си предложение, са се съгласявали, че това трябва да бъде така.

В мотивите за законодателната промяна е записано, че бъдещите пенсионери трябва да могат да отправят въпроси към управляващите пенсионните фондове за произхода на средствата им.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!