Дейвид Дейвис окачестви като заявяване на намерения постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис окачестви като заявяване на намерения постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с ЕС за преминаване към следващата фаза на преговорите за Брекзит.

В интервю по телевизията на Би Би Си Дейвид Дейвис заяви, че споразумението не е законно обвързващо и че, ако Великобритания не успее да постигне търговска сделка с Евросъюза, няма да изплати сумата по "сметката по развода". Той обаче подчерта, че Великобритания поема напълно ангажимента да запази сегашното състояние на ирландската граница и ще намери начин това да стане в случай на липсата на сделка.

Дейвис все пак спомена, че шансовете Великобритания да излезе без сделка са намалели драматично след споразумението в петък. Той лично би желал Великобритания да постигне търговско споразумение по подобие на това, което има Канада, но с много повече екстри. 

Голяма част от митата за канадския износ на стоки в Европа и на европейския в Канада бяха премахнати, според това споразумение, но то не включва търговските услуги, за което явно намеква Дейвис. 

По-рано министърът на финансите Филип Хамънд бе заявил, че Великобритания ще погаси финансовите си задължения, които се предполага, че възлизат на около 45 милиарда евро, дори и ако не бъде постигната търговска сделка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!