Великобритания опростява системата за регистрация на граждани на ЕС след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От британското министерство на външните работи съобщиха, че системата за регистриране на гражданите от Европейския съюз, които искат да се установят в Обединеното кралство след Брекзит, ще бъде максимално опростена, като се очаква тя да влезе в сила във втората половина на 2018 година.

Ще отнеме само две минути на гражданите на ЕС, за да се регистрират онлайн за оставане във Великобритания след Брекзит, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Брандън Люис. Той обеща системата да бъде много по-опростена от преди, когато се попълваха документи от 85 страници.

Брандън уточни, че онези, които вече са минали процеса за получаване на постоянно жителство най-вероятно няма да плащат необходимата такса, ако кандидатстват отново, но останалите ще бъдат таксувани 72.50 паунда, колкото плащат британците за подновяване на техните паспорти.

Премиерът Тереза Мей призова вчера всички 3 милиона граждани на ЕС да останат в Обединеното кралство след март 2019 година. Реципрочна сделка за правата на гражданите е валидна и за британските граждани в Европа и тя е част от първата фаза на преговорите, чието приключване се очаква да бъде одобрено в петък на срещата на върха на ЕС. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!