Мей призова поляците да не напускат Великобритания след Брекзит

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит ще заздрави, а няма да отслаби връзките на Великобритания с Полша. Това послание се очаква да отправи британският премиер Тереза Мей на започващото днес посещение във Варшава, където тя ще оповести планове за по-голямо сътрудничество в областта на отбраната и сигурността.

Полша ще продължава да бъде от голямо значение за Великобритания, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз заради споделената история и ценности. Това се очаква да заяви Мей пред нейния колега Матеуш Моравецки.

Предлаганото ново споразумение за отбраната ще бъде мощен символ на сътрудничеството. Този договор ще бъде второ по рода си двустранно споразумение за отбраната с европейски съюзник след това с Франция.

Великобритания освен това ще подкрепи инициативата за заглушаване на руската пропаганда в региона. Предвиждат се 5 милиона паунда от британска страна за финансиране на съвместен план за справяне с руската дезинформация.

Наскоро Тереза Мей призова 980-те хиляди поляци, пребиваващи във Великобритания, да останат след Брекзит.

По време на визитата във Варшава Тереза Мей ще бъде придружена от важни членове на кабинета, сред които външния министър Борис Джонсън, министъра на финансите Филип Хамънд и министъра на отбраната Гавин Уилямсън.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!