Курц успокои Европа с правителствената си декларация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанската криза значително влоши ситуацията. Това заяви новият австрийски канцлер Себастиян Курц при представянето на правителствената програма в парламента във Виена.

Канцлерът побърза да успокои критиците на правителството му, в което влиза крайната десница: 

Ще водим решителна борба с всички форми на антисемитизма – съществуващ и бъдещ. Това е основен приоритет на нашето правителство, заяви Курц под аплодисментите в парламента.

Той се обяви за повече сигурност и прекратяване на нелегалната имиграция и отправи категорична заявка за промени в стила на управление: 

По въпроса за промяната може да имаме различно мнение, но със сигурност не можем да я спрем. Ние сме убедени европейци, част от ЕС, но и сме убедени, че трябва промяна, подчерта австрийският канцлер заради скептичното настроение в Европа към новата управляваща коалиция във Виена с участието на Партията на свободата.

Предшественикът му, лидерът на социалдемократите Кристиян Керн, заяви, че оставането на Австрия в Европейския съюз и еврозоната не означава, че правителството е проевропейско.

На всички е ясно, че в Европа вече не ни приемат сериозно, заяви лидерът на опозицията.

Скептични са и австрийците, които се опасяват, че най-младият премиер в Европа може да се поддаде на влиянието на значително по-опитния вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе от Партията на свободата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!