Б. Джонсън: Отношенията между Москва и Лондон преминават през много труден момент

Снимка: БТА

След трудно и напрегнато начало на посещението на британския външен министър Борис Джонсън в Русия, в крайна сметка той е руският му колега Сергей Лавров признаха необходимостта от затопляне на двустранните отношения и съвместна работа в Съвета за сигурност на ООН.

Това е първото посещение в Москва на британски външен министър за последните пет години и макар и от него да няма конкретни резултати, политическите наблюдатели във Великобритания са на мнение, че ползата е била голяма, защото на практика е подновен диалога между двете страни.  


Преди да отпътува за Москва,  Джонсън заяви, че отива с предупреждение към Русия да престане с кибер нападенията, защото Великобритания разполага с капацитет да се справи с кибер шпионажа. Това провокира руския му колега Сергей Лавров още в началото на съвместната им пресконференция да обвини Лондон в обидни изявления по адрес на Русия.

СнимкаНие не обвиняваме Лондон в нищо, а оттам ни обвиняват в подкрепа на режима в Сирия и ни наричат агресори и окупатори, заяви Лавров.

Все още няма доказателства за намеса от страна на Москва в британския референдум за излизането на страната от Европейския съюз, добави руският външен министър, както и подчерта, че без доказатерлства, трудно може да се водят сериозни разговори. Все още не сме видели никакви доказателство. Ако съществуват някакви, така да се каже "изобилие от факти", то тогава добре, но вече все нещо трябваше да "изтече".


СнимкаВ хода на пресконференцията обаче тонът се промени и двамата признаха нуждата от диалог.

Когато погледна трудностите в нашите отношения, независимо дали става дума за Украйна, или за западните Балкани, или за случващото се в кибер пространството - напълно съм съгласен с вас, че е важно да говорим за тези неща, да бъдем честни за тях, да приемем, че те са пречка в отношенията ни в момента, подчерта Джонсън.

Британският външен министър посочи, че дори и двустранните отношения да не са добри в момента, това не трябва да изключва сътрудничеството в бъдеще.
Няма смисъл просто да стоим настрана и да се оплакваме един от друг. Ние трябва да се ангажираме, да разговаряме помежду си, добави британският външен министър.

Джонсън и Лавров се договориха да си сътрудничат в Съвета за сигурност на ООН, където и двете страни са постоянни членки. Сходни позиции са намерени и по въпроси като Северна Корея, Сирия, търговията и координирането на службите за сигурност на двете страни преди световното първенство по футбол догодина в Русия.

Диалогът е подновен, но взаимното недоверие все още е налице. Както посочи Борис Джонсън, той е възприел подхода на Роналд Рейгън към Михаил Горбачов, а именно: „Вярвай, но проверявай!“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!