Шотландски депутати установяват дали Брекзит може да бъда спрян едностранно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група шотландски политици е задействала процедура за установяване дали Великобритания може да спре процеса на Брекзит без одобрението на останалите страни-членки на ЕС.

Върховният граждански съд на Шотландия съобщи, че е приел петицията на междупартийна група от седем депутати, изключваща управляващите консерватори на Тереза Мей, за да установи дали Великобритания може да прекрати Брекзит едностранно.

Британското правителство разполага с три седмици да отговори на призовката, преди съдът в Единбург да насрочи дата за разглеждане на случая. Депутатите искат съдът в Единбург да отнесе случая в Европейския съд за крайно решение.

Знаем, че е възможно да останем в ЕС, ако останалите страни-членки нямат възражения, но експерти по право смятат, че нашият парламент може да оттегли процедурата по излизане без тяхното разрешение. Има обаче само един начин да бъдем сигурни в това – съд трябва да реши какво точно означава член 50 от Лисабонския договор, гласи декларацията на депутатите.

Привържениците на Брекзит обаче твърдят, че след проведения референдум всеки опит да се спре процеса е недемократичен акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!