През 1981 г. Маргарет Тачър е отказала да лети със самолет, превозващ панда

Маргарет Тачър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Маргарет Тачър е отказала през 1981 година да лети със самолет, превозващ панда, с аргумента, че "пандите не са добра поличба за пътуващите политици". Това показват новоразсекретени документи от националния архив.

През 1981 година председателят на Лондонското зоологическо общество лорд Зукерман е предложил на премиера Маргарет Тачър да вземе на борда на правителствения "Конкорд" гигантската панда Чия Чия с полет до Вашингтон, където да бъде "запозната" с местната знаменитост – женската панда Чинг Чинг. Инициативата, всъщност, е била на американския институт "Смитсониън". Зукерман е съзирал в този ход "демонстрация на желание за специални британско-американски отношения" чрез личния ангажимент на премиера. Личният секретар на Маргарет Тачър, Клайв Уитмор, обаче е отговорил на Зукерман, че премиерът няма да вземе пандата със себе си, защото смята това за лоша поличба. От предоставените документи на националния архив се вижда резолюцията на премиера върху писменото запитване. То гласи: "Няма да взема панда с мен", като Тачър е подчертала дебело думите "няма" и "мен". 

Националният архив съдържа повече от 11 милиона официални документи, голяма част от които стават публично достояние периодично след 30-годишна давност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!