Първият дипломат на Люксембург: Който иска сам да решава за бежанците, не разбира основен принцип на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн разкритикува новия курс на австрийското правителство в бежанската политика. 
Реакцията му идва след като преди Коледа новият канцлер във Виена Себастиан Курц призова за отмяна на системата за квотно разпределение на бежанци в ЕС. 
Който настоява за самостоятелно решение дали да приема бежанци, не е разбрал, че солидарността е основен принцип на ЕС. Реториката на новия австрийски канцлер не се различава от тази на американския президент Доналд Тръмп - заяви Аселборн в интервю за сп. "Шпигел". 
Правителството на консерватора Курц започна работа преди празниците, като той се намира в коалиция с крайните националисти от Партията на свободата.
По-рано френският вестник "Монд" публикува призив на международни леви активисти за бойкот на министрите от крайната десница в новото австрийско правителство. 
От Партията на свободата реагираха остро на призивите, като секретарят й Харолд Велински нарече активистите пенсионирани леви политици, които искат отново да им се обърне внимание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!