Константин Константинов: Очакваме петкратно увеличение на търгуваните количества електроенергия на борсата

Директорът на Българската независима енергийна борса не очаква задължението за производителите да търгуват през борсата да доведе до промяна на цените

Снимка: БГНЕС

Всички производители на ток с мощност над 5 мегавата вече са длъжни да го продават на енергийната борса. Това следва от приетата в края на изминалата година законова поправка, според която от днес цялата електроенергия извън регулирания пазар и дългосрочните договори ще се търгува на борсата. 


Засега не се очаква промяната да увеличи броя на производителите, които ще продават тока си през борсата, но търгуваните количества могат да се увеличат до пет пъти. Това прогнозира пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов:
Може да не очакваме някакво драматично увеличение на активността на търговските участници, но по принцип, изпълнявайки този закон, очакваме обемите, които се търгуват през всичките борсови платформи да се увеличат многократно - два, три, четири, пет пъти дори.

Константинов не очаква промяна да доведе до поскъпване на тока: 
Тази енергия и без този закон пак трябваше да се предложи на пазара по един или друг начин и да се продаде. Просто сега това ще става през някоя от платформите на борсовия оператор. Така че аз нямам никакви притеснения относно прекомерно предлагане, което да срине цените, или пък прекомерно търсене, което да повиши цените. Търсенето и предлагането си е такова, каквото щеше да бъде и без този закон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!