Британският премиер се извини за проблемите в здравеопазването

Тереза Мей
Снимка: EPA/BGNES

Британският премиер Тереза Мей се извини официално за състоянието на здравеопазването и трупащите се проблеми в сектора, проличали особено около Коледа и Нова година. В същото време тя изказа благодарност на работещите в сферата за всеотдайния и професионален труд. 

Рязко се е увеличил броят на пациентите, които чакат прекалено дълго за приемане в спешните отделения на болниците. Служителите на Бърза помощ често не намират свободен персонал, на който да предадат изпитващите остра нужда от спешна помощ пациенти. Освен това здравните власти съобщиха тази седмица, че са били анулирани 10 000 операции, които не са спешни, в опит да се облекчи напрежението в болниците.

Днес, след посещение в болница в графство Съри, премиерът Тереза Мей се извини за проблемите в здравеопазването:

Признавам, че е трудно, когато някои са приети със закъснение в болница или операциите им са били отложени. Знам колко разочароващо е това за хората и се извинявам.

Тереза Мей обаче отказа да признае, че има криза в здравеопазването. Тя изтъкна, че в сектора са вложени допълнително рекордни средства - специално за трудния зимен период. Въпреки големите трудности, според нея, британското здравеопазване продължава да върши много успешно работата си и е водещо в света. Опозицията обаче остро критикува правителството в  недостатъчно финансиране на здравеопазването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!