Очаква се британският премиер да направи най-сериозния ремонт на кабинета си

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се очаква днес да направи размествания или да уволни четвърт от нейния кабинет. Ключови министри като Борис Джонсън, Дейвид Дейвис, Амбър Ръд и Филип Хамънд обаче не се очаква да са потърпевши. 

Предполага се, че това ще бъде най-сериозният ремонт на кабинета, откакто Тереза Мей взе погрешното решение за провеждане на предсрочни общи избори. Незабавно след изборите тя направи някои малки промени, но не бе в състояние да действа с по-твърда ръка след загубата на мнозинството на консерваторите в Камарата на общините. 

Министърът на образованието Джъстин Грийнинг е най-вероятната жертва на промените. Политическите наблюдатели обаче смятат, че Мей все още не се чувства достатъчно силна, за да тръгне срещу някои от потенциалните й съперници за лидерския пост като Борис Джонсън, Амбър Ръд или Дейвид Дейвис. 

Интересно е кой ще бъде назначен като вицепремиер след оставката на дясната й ръка Деймиън Грийн преди Коледа. Спрягаше се името на министъра на здравеопазването Джеръми Хънт, но при окаяното състояние на неговия сектор това става все по-малко вероятно. Друг вероятен кандидат е министърът на транспорта Крис Грейлинг, но Тереза Мей често изненадва с нейните ходове, както това стана навремето с назначаването на Борис Джонсън за външен министър. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!