Бъдещето на ЕС е във фокуса на преговорите за кабинет в Берлин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До четвъртък вечерта подробности от започналите вчера сондиращи разговори в Берлин няма да има. За това се договориха трите преговарящи партии за съставяне на правителство в Германия. Въпреки това днес стана ясно, че ЕС играе основна роля в разговорите между председателите на трите формации.

Християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, посестримият баварски Християнсоциален съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер и социалдемократите на Мартин Шулц днес продължиха предварителните преговори. А от лаконичните им послания става ясно, че крайният резултат съвсем не е предварително ясен. Въпреки това Европа очевидно е обединяващата тема на следващото правителство в Берлин, каквото и да е то, както подчерта лидерът на социалдемократите Мартин Шулц: 
Със сигурност Европа ще бъде една от основните теми на следващото правителство, независимо от това, каква коалиция управлява.

За да поеме Германия отново ролята на двигател в ЕС е нужно стабилно правителство, припомни канцлерът Меркел: 
Християндемократите влизаме на тези преговори с ясната цел за съставяне на стабилно правителство, защото задачите, пред които сме изправени, са огромни.

Различията между трите партии обаче, и особено между консервативния ХСС в Бавария и социалдемократите, няма да могат лесно да бъдат преодолени. Партията на Мартин Шулц настоява за инвестиции в образованието и здравеопазването и намаляване на данъците, а баварската партия - за повече разходи за отбрана. Сериозни различия между двете партии има особено в миграционната политика. В този контекст председателят на баварския ХСС Зеехофер индиректно се обърна към социалдемократическата партия с думите: 
В тези преговори не бива да се обезличим като партия, но и не смятам, че трябва да се поставят прекалени условия. Трябва да постигнем възможно най-добрия резултат, предупреди Хорст Зеехофер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!