Рокади в кабинета на Тереза Мей

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей днес извършва промени в кабинета си, които бяха очаквани с нетърпение като показател за пътя, който ще следва премиера, но изглежда, че „резки завои“ няма да има. Както се очакваше, нямаше потърпевши сред големите имена в правителството, което подкрепя тезата на онези наблюдатели, които смятат, че Мей все още не се чувства достатъчно силна, за да се разправи с най-сериозните й съперници за лидерския пост. Денят обаче поднесе и изнедади, едната от които бе оставката на министъра за Северна Ирландия - Джеймс Броукъншър по здравословни причини. Медиите съобщиха, че той ще се подложи на голяма операция на белите дробове през следващите седмици.

При положение, че основната четворка – Борис Джонсън, Амбър Ръд, Дейвид Дейвис и Филип Хамънд – остават по местата си, с най-голям интерес се очакваше кой ще стане новата дясна ръка на премиера след оставката преди Коледа на вицепремиера Деймиън Грийн. Неговият пост сега ще заеме Дейвид Лидингтън, досегашен министър на правосъдието. Предполага се обаче, че Лидингтън ще бъде с по-ограничени функции от Грийн тъй като не наследява титлата Първи държавен секретар.

Патрик Маклафлин напусна  поста председател на Консервативната партия. Негов заместник е Брандън Люис, досегашен министър по въпросите на миграцията. Люис освен това ще бъде министър без портфейл, което означава че ще има право да гласува при вземане на решения от кабинета. Навремето Люис гласува за оставане в ЕС в референдума и бе важна част от кампанията на Тереза Мей за лидерския пост в Консервативната партия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!