Студенти по медицина помагат в британски болници без необходимата квалификация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студенти по медицина са били призовавани да помагат в британското здравеопазване в кризата през зимата, тъй като болниците са с толкова малко персонал, че не успяват да се справят с наплива от пациенти. Те често вършат работа, за която не са квалифицирани, което може да има сериозни последици, твърдят от Британската медицинска асоциация.

Въпреки липсата на опит студентите са били молени да помагат на доброволни начала в отделенията за „Бърза помощ“ и други места в болниците, засегнати от липсата на достатъчно персонал и подложени на големи натоварвания в резултат на студеното време, разпространението на епидемии и многото хора, изпитващи сериозни дихателни проблеми. Това е научил вестник „Гардиън“ след изтекла информация от здравеопазването. Студентите е трябвало да поставят абокати и да вземат кръв, което обикновено се върши от медицински сестри или квалифицирани лекари.

Британската медицинска асоциация заяви, че да се иска от студентите да вършат неща, за които нямат необходимата квалификация, е „отчаяна мярка“, която може да изложи на риск  живота на пациентите и е експлоатация на онези, които са се съгласили да помагат. Направените разкрития доведоха до предупреждения, че болниците могат да имат проблеми със закона, ако студентите са допуснали грешки. Освен това наличието на студенти в болниците показва колко сериозен е недостигът на персонал в британското здравеопазване. По-рано премиерът Тереза Мей отхвърли твърденията, че има криза в здравеопазването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!