Работодателски организации прогнозират скок на цената на тока с до 30%, Теменужка Петкова отрича

| обновено на 22.01.18 в 18:33
Снимка: БГНЕС

Няма опасност токът за домакинствата да поскъпне между 15 и 30 процента през лятото, както прогнозираха по-рано от бизнеса. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Битовите потребители трябва да бъдат спокойни. Всякакви аналогии с цената, повишаване на цената за битовите потребители, е абсолютно нелогична и няма никаква закономерност в това, което говорят колегите от българския бизнес и влиянието съответно на евентуално увеличение на цената за свободния пазар , тя да доведе до увеличение на цената на регулирания пазар. Това няма как да се случи.

До дни Министерството на енергетиката ще предложи законодателни промени, които предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране да може да упражнява своите контролни правомощия по отношение на търговията с електрическа енергия на едро, допълни Петкова:

КЕВР ще има функции да може да проверява, да разследва и, съответно, да упражнява своите правомощия. 
Тя отново призова бизнеса, ако има съмнения за картел, да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията. 


Според работодателски организации, ако цената на електричеството на свободния пазар продължи да расте, това ще се отрази и на цените за домакинствата, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев: 

КЕВР определя за регулирания пазар цени за домакинствата. Той е един микс, но ако се приеме, че цените, които в момента са на свободния пазар са истински, референтни, съответно ще трябва да определи такива цени и за населението.

Работодателските организации не са се отказали и от намерението си да протестират. След разколебаването на синдикатите да участват в протестни действия, вместо в края на януари, както беше планирано, това ще се случи в началото на февруари.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че решаването на проблемите при определянето на цената на тока за бизнеса е по-важно от провеждането на евентуален протест.

Час по-скоро трябва да се упълномощи регулаторът да разследва възможни злоупотреби и да може да налага санкции. Това значи Министерството на енергетиката час по-скоро да внесе изменение в закона за енергетиката и да даде възможност на КЕВР да направи това. За нас не протестът е най-важен, а час по-скоро решението на проблема със или без протест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!