Иван Иванов: Необосновани са твърденията, че токът за бита може да поскъпне между 15 и 30% от лятото

| обновено на 23.01.18 в 13:02
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов нарече спекулативни и необосновани твърденията, че токът за бита може да поскъпне между 15 и 30 процента от лятото. Подобна прогноза направиха работодателските организации с аргумента, че поскъпването на тока от свободния пазар за индустрията ще повлияе и на цените за бита, които се регулират от държавата.

Иванов смята, че няма никакви предпоставки за драстично увеличение на тока на регулирания пазар:

Всякакви такива изявления, които за беда могат само да внушат несигурност у потребителите, са абсолютно неоснователни и без всякакви възможности да се докаже, че такива увеличения ще се получат. 

Подготвят се законови промени, с които КЕВР да може да разследва и да налага глоби, но само на пазара на едро. Промените обаче не засягат договорите на търговците на ток - с тях ще продължи да се занимава Комисията за защита на конкуренцията. 

Комисията няма правомощия, а и не може да ги придобие, да разследва договорите на търговците, които  те настояват да се подпишат от българския бизнес. Има специална комисия, която се занимава с евентуални картелни споразумения и това е Комисията за защита на конкуренцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!