Критикуват Тереза Мей заради липсата на мерки в здравеопазването и социалните грижи

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън поиска на днешното заседание на кабинета да се осигурят допълнително 100 милиона паунда седмично за здравеопазването след Брекзит. Той обаче бе критикуван от министри и съпартийци в политически игри и неправомерна намеса в работата на правителството.

Премиерът Тереза Мей е подложена на голям натиск за мерки в здравеопазването и социалните грижи от видни фигури в нейната Консервативна партия. Начинът обаче, по който Борис Джонсън постави днес въпроса, подразни дори критиците на премиера. Стана известно, че Джонсън дори не е разговарял предварително с министъра на здравеопазването. Преди заседанието на кабинета министърът на финансите Филип Хамънд се опита да каже, че Борис Джонсън се меси в чужди сектори: 
Господин Джонсън е министър на външните работи. Аз отпуснах на министъра на здравеопазването допълнително 6 милиарда паунда в последния бюджет.

Депутатката Анна Соубри пък бе съвсем пряма като отново призова Борис Джонсън да си подаде оставката и да престане да подрива работата на правителството. Каралайн Лукас от Зелената партия нарече лицемерие казаното от Борис Джонсън, който, по нейните думи,  се прави на спасител на здравеопазването след като с политиката си хора като него доведоха до напускането на европейските медицински сестри. Политическият редактор на телевизията АйТиВи Робърт Пестъп изрази мнение, че с позицията си Борис Джонсън вероятно подготвя почвата да подаде оставка, ако Тереза Мей поеме към "мек Брекзит“.     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!