Ирландия ще гласува през май на референдум за абортите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландският премиер Лео Варадкар оповести след заседание на кабинета, че референдум за промяна на законите за абортите в страната ще се проведе през май.

Определен от Лео Варадкар като трудно за вземане решение от ирландския народ, референдумът ще запита гражданите дали искат да се запази осмата поправка в конституцията, съгласно която животът на майката и нейното неродено дете са равни. Поправката се превърна в закон през октомври 1983 година след проведен референдум месец по-рано.

Сегашният закон не позволява прекъсване на бременността в случаи на изнасилвания или кръвосмешения, или когато има ембрионални аномалии. Аборт е разрешен само ако е застрашен животът на майката.

Варадкар заяви, че през годините неговото становище за абортите се е променило, той се е вслушал в гласа на жените и лично би препоръчал гласуване за отмяна на поправката.

Последното проучване на общественото мнение на вестник „Айриш таймс“ показва, че 56 процента са за промяна в конституцията, 29 на сто са против и 15 процента нямат мнение.

Всяка година хиляди ирландки пътуват до Великобритания, за да правят аборти. Противниците на абортите обаче твърдят, че Ирландия има уникален закон, който спасява живота на хиляди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!