Мей е на посещение в Китай, където ще договаря търговско споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей днес пристига в Китай на тридневно посещение в опит да подготви почвата за бъдещо споразумение в областта на търговията и инвестициите.

Тереза Мей ще посети  градовете Ухан, Пекин и Шанхай. Тя ще води разговори с китайския президент Си Дзипин и ще се срещне с бизнес лидери и студенти. Сред темите за обсъждане, извън двустранните отношения, са Северна Корея и климатичните промени. Все още не е ясно дали ще бъдат засегнати човешките права в Хонгконг.

Преди да отпътува Тереза Мей отбеляза, че добрите отношения позволяват приятелски разговори по всички въпроси. През последните години се говори за „златна ера“ в британско-китайските отношения. Китай изявява желание да инвестира в значими британски инфраструктурни проекти, включително изграждането на нов ядрен реактор в Хинкли Пойнт, въпреки че това поражда известни опасения за британската национална сигурност. Британската търговя с Китай се е увеличила със 60 процента от 2010 година насам и се очаква, че британските министри ще използват посещението за да подчертаят, че Великобритания остава „отлично място за бизнес“ и след като напусне ЕС. Поне на този етап обаче се предполага, че Тереза Мей ще се опита по-скоро да разшири сегашното търговско сътрудничество, а не да се стреми към нови сделки след Брекзит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!