Мей получи уверения в Китай, че Брекзит няма да повлияе на двустранните отношения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей, която е на посещение в Китай, и нейният китайски колега Ли Къцян се обявиха за по-нататъшно развиване на „златната ера в британско-китайските отношения“. Мей е в Китай в опит да подготви почвата за бъдещо споразумение за търговията и инвестициите.

В приятелска атмосфера на съвместната пресконференция китайският премиер Ли Къцян заяви, че Китай ще отвори пазарите си за британски селскостопански продукти. По въпроса за Брекзит Ли Къцян изтъкна, че това няма да повлияе на двустранните отношения. Той каза, че Тереза Мей идва през зимата в Китай, но идва пролет, а в британско-китайските отношения няма зима. Тереза Мей отговори:

Въпреки че идвам на посещение през зимата, аз получих най-горещото посрещане, за което съм благодарна и приветствам възможността да говорим открито по много въпроси.

Тереза Мей заяви, че освен двустранните отношения са били осъдени въпроси като Северна Корея, съвместната борба срещу организираната престъпност и глобалната търговия. Тя посочи, че търговията между Великобритания и Китай вече е достигнала рекордно високи нива, но това не пречи да се стремят към още по-здрави търговски връзки.

Мей обърна особено внимание на културните връзки, посочвайки, че китайските студенти във Великобритания са най-голямата общност от чужбина, а борят на британските студенти в Китай се е увеличил с 60 процента след 2013 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!