Британското правителство ще заседава за изясняване на позицията по Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще бъде председател днес на първото от двете ключови заседания на кабинета за изясняване на позицията по Брекзит. Тя е подложена на остри критики от целия политически спектър за несигурността, която съпътства излизането на страната от организацията.

Кабинетът в тесен кръг, включващ 11-те ключови министри, днес трябва да се фокусира върху това как ще изглеждат бъдещите отношения с ЕС, а утре ще обсъди по-детайлно Северна Ирландия, имиграцията и търговията. Евроскептиците искат „чисто отделяне“ от ЕС, така че Великобритания да може да сключва свободни търговски сделки по света. Проевропейски настроените депутати и министри искат запазване на възможно най-близък достъп до общия пазар.

Очакванията на политическите наблюдатели за излизане с конкретна позиция по Брекзит обаче не са големи като се имат предвид големите различия. А това изпраща лош сигнал за бизнеса и от Британската търговска камара предупредиха премиера, че търпението се изчерпва на фона на голямата несигурност за бъдещето. Яснота искат и от ЕС преди започването на втората фаза от преговорите за Брекзит. Според изтекла информация, ЕС подготвя документ, който му дава право да санкционира Великобритания в преходния период, ако не спазва правилата на общия пазар и митническия съюз, при положение че пожелае да остане в тях под някаква форма..

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!