Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕП на посещение в Лондон

Ги Верховщад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския парламент Ги Верховщад пристига на посещение в Лондон, където се очаква да предупреди Тереза Мей, че са нужни по-конкретни стъпки от страна на британското правителство, за да бъде постигнат напредък във втората фаза на преговорите.

Ги Верховщад ще се срещне с Тереза Мей на „Даунинг стрийт“, където ще води разговори също с министъра за Брекзит Дейвид Дейвис, министъра на вътрешните работи Амбър Ръд и вицепремиера Дейвид Лидингтън. Преди да отпътува, Верховщад заяви, че "Мей трябва да мине отвъд смътните стремежи и да направи реалистични предложения, които да решат проблема с ирландската граница и правата на гражданите". Той допълни, че посещението е добра възможност за обсъждане на проблемите в детайли.

В речта си в петък Тереза Мей предупреди ЕС, че отказ за включване на финансовите услуги в търговската сделка след Брекзит ще накърни икономиката на блока, но призна за първи път, че Великобритания ще загуби част от достъпа си до нейния най-голям пазар. Британският премиер обаче защити позицията си, че Лондон има право да си избира в кои области на Общия пазар може да остане и че може да се намери някакво технологично решение за ирландската граница. Брюксел не намира нищо конструктивно и конкретно в британската позиция преди търговските преговори, които започват по-късно тази седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!