Вечер на българската култура и език в представителството на ЕК в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представителството на Европейската комисия в Лондон, с помощта на българското посолство, организира вечер на българската култура и език в рамките на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. 

Гостите на събитието в рамките на около три часа успяха да се докоснат до много от истинските български неща. Най-напред доктор Йорданка Велкова, преподавател по български език, литература и култура в Лондонския университетски колеж, изнесе лекция, в която запозна присъстващите с историята на българския език през вековете. После гостите се подкрепиха с типични български ястия и вино, след което в специално организиран урок от д-р Велкова и нейни ученици, освен че упражниха българския си, научиха как да си направят мартеници.

Накрая Лондонският български хор събра бурни овации с традиционни български песни, като гостите получиха текстове и можеха на воля да се присъединят към изпълненията. Домакинът на събитието Стивън Търкингтън, служител на представителството на Европейската комисия в Лондон, отговарящ за езиците, даде висока оценка на вечерта:

"Абсолютно фантастична вечер. Разнообразието, лекцията за историята и културата и за историята на езика беше много интересна. Хорът накрая беше фантастичен. Направо съм зашеметен от изпълненията, които чух за първи път".

Стивън Търкингтън поясни за Българското национално радио, че идеята на всеки шест месеца да се представя езикът на страната, която е председател на ЕС, е хрумнала на негов предшественик преди около 4-5 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!