Руските дипломати напуснаха посолството в Лондон с 3 автобуса

С автобуси бяха превозени 23-ма дипломати и техните семейства, които бяха изгонени от посолството на Русия в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три автобуса с дипломатически номера напуснаха руското посолство в Лондон с 23-ма дипломати и техните семейства, които бяха изгонени във връзка с нападението в Солсбъри.

Миналата седмица премиерът Тереза Мей обвини Русия, че е отговорна за отравянето с нервнопаралитичен газ на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и разпореди експулсирането на 23-ма руски дипломати, като им даде срок от една седмица. По-късно днес правителството ще вземе решение дали да наложи още санкции срещу Русия.

При голяма активност в руското посолство днес, автобуси  и товарни коли извозиха хора, покъщнина и домашни любимци в последния ден от срока, даден от премиера Тереза Мей за напускане на дипломатите. По данни на руското посолство, около 80 души ще отпътуват обратно за Русия още днес.

Москва отговори с реципрочно експулсиране на 23-ма британски дипломати. Техният срок за напускане на посолството в Москва изтича в събота.

Тереза Мей председателства днес на заседание на Съвета за национална сигурност, на което трябва да бъде решено дали Лондон ще наложи допълнителни санкции на Русия.

Както посочи дипломатическият кореспондент на ББС Джеймс Робинс, преминаването към втора фаза от мерки рискува навлизане в безкраен процес на „зъб за зъб, око за око“ с Кремъл, но пък ако не бъдат взети мерки правителството може да бъде обвинено в проява на слабост.

Тереза Мей междувременно изрази недоволство от факта, че председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер е поздравил руския президент Владимир Путин с преизбирането му без да повдигне въпроса за инцидента в Солсбъри.

По-рано лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин отново си навлече гнева на власти с изявлението, че той е готов да работи с Русия, въпреки че всички пръсти сочат Русия като виновна за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Корбин освен това заяви, че е коректно на Русия да бъде изпратена проба от нервнопаралитичния газ.

Говорител на премиера Мей заяви, че тя е дала достатъчно ясно да се разбере, че отношенията с Русия не могат да са същите както досега и че дипломатическите контакти на високо равнище са прекъснати. Що се отнася до пробата от веществото, говорителят отговори, че коректната процедура е Организацията за забрана на химическите оръжия да я провери първа в международно признатите ѝ лаборатории.

Иначе националният координатор на британската полиция за борба с тероризма Нийл Басу обяви, че разследването на случая „Скрипал“ ще продължи със седмици, а може би месеци. Той е наясно, че това може да разочарова много хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!