Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания

Новият британски вътрешен министър Саджид Джавид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият министър на вътрешните работи във Великобритания е Саджид Джавид, досегашен министър на общините, местното самоуправление и жилищното настаняване.

Той бе назначен днес на поста от премиера Тереза Мей след оставката на Амбър Ръд. Тя се оттегли във връзка с големия имиграционен скандал, разразил се след опитите за депортиране на хора, неправилно определени като незаконно пребиваващи в Обединеното кралство.

Саджид Джавид, който е бивш банкер и преди да заеме поста на министър на общините беше министър на икономиката и министър на културата, е син на пакистански имигранти, дошли на Острова през 60-те години. Баща му е шофьор на автобус.

За първи път британец от етническо малцинство става вътрешен министър. Друг интересен факт е, че Саджид Джавид е първият мъж на този пост от 2010 година насам.

Той е смятан за привърженик на по-меката линия по отношение на Брекзит.

При така наложилото се разместване в кабинета, мястото на Джавид ще бъде заето от бившия министър за Северна Ирландия и по въпросите на имиграцията Джеймс Броукъншър.

Амбър Ръд подаде оставка след като призна, че поради проявено нехайство е подвела парламента с информацията какво е знаела за набелязаните цели за депортиране на нелегални имигранти. Скандалът се разрази около „поколението Уиндръш“, когато стана ясно, че властите се опитват да депортират хора, прекарали в страната повече от 50 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!