Британският кабинет с важно заседание, посветено на бъдещите отношения с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският кабинет в тесен кръг провежда днес изключително важно заседание, посветено на бъдещите отношения с Европейския съюз. Оставането или напускането на митническия съюз се оказва най-трудният въпрос, предвид перспективата за твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Тереза Мей ще се опита да потуши бунт на привържениците на твърдия Брекзит в кабинета ѝ и да предотврати подаване на оставки на ключови министри, като отложи заключителното решение за нейния модел за "митническо сътрудничество". Очаква се премиерът да запази на масата за преговори предложенията и на двете страни в спора за бъдещото митническо споразумение с ЕС.

Служители на Даунинг стрийт посветиха голяма част от времето си през последните дни да лобират интензивно сред министри като Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс за ползите от така наречения "хибриден модел" на митнически съюз, който не се харесва на твърдите привърженици на Брекзит, защото, според тях, е "влизане в митническия съюз през задната врата". 

Макар и предлаганият от премиера вариант за митническо сътрудничество да е оспорван, много депутати смятат, че това е единственият начин да се избегне твърда граница в Северна Ирландия. Екипът на Джонсън, Дейвид и Фокс предлагат алтернативен модел, който разчита на технологията за облекчаване на граничните проверки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!