Лейбъристите и торите загубиха контрола в ключови общини на местните избори в Англия

| обновено на 04.05.18 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двете основни политически партии във Великобритания – управляващата Консервативна партия и основната опозиционна Лейбъристка партия – загубиха контрола в ключови общини в местните избори в Англия. Местните избори обаче изглежда не навредиха много на Консервативната партия на премиера Тереза Мей, въпреки сериозните проблеми, които има с Брекзит, и имиграционния скандал с „поколението Уиндръш“, показват резултатите след преброяването на повече от две трети от гласовете.

До голяма степен запазването на позициите на торите се дължи на пълния провал на Партията за независимост (ЮКИП), чиито привърженици се пренасочват към Консервативната партия. Дори в лондонската община Кенсингтън енд Челси, където имаше голямо недоволство срещу управляващите консерватори по повод на пожара в „Гренфел Тауър“, те запазиха контрола си.

Лейбъристите се представят добре, но не напълно според очакванията. Те загубиха в Барнет, където се очакваше да спечелят, защото там живее голяма еврейска общност, така че разразилият се антисемитски скандал в партията явно си каза думата. Лейбъристите загубиха и на още няколко места в Лондон, които се очакваше да спечелят. Добрата новина за тях е, че тяхната партия за първи път за последните 15 години победи торите в предградията на Манчестър.

Либералдемократите изглеждат най-успешната партия в местните избори, тъй като са спечелили най-много нови общински места. В процентно изражение обаче те са далеч от двете основни партии. Новата партия Renew, която се опитва да запълни празнината в центъра на политическото пространство, се представя под очакванията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!