Спорове във Великобритания по казус от Закона за миграцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания най-малко 1000 висококвалифицирани имигранти, подали документи за получаване на статут на постоянно пребиваване в страната, са застрашени с депортиране съгласно член от Закона за имиграцията, който се използва неправомерно от властите, твърдят депутати и правни експерти. 

Става дума за спорния член 322 алинея 5 от Закона за имиграцията, който е част от мерките в борбата срещу терористите и хора, смятани за заплаха за националната сигурност. На квалифицираните имигранти, сред които учители, лекари, адвокати, инженери и компютърни специалисти, е било отказано постоянно пребиваване на Острова по обвинения, че са лъгали в своите данъчни декларации чрез поправки в декларираните доходи. В един от случаите имигрант е обжалвал решението в три различни апелативни съдилища, като в крайна сметка не са били намерени доказателства, че е извършил нещо нередно.

Депутатите и експертите обвиняват Министерството на вътрешните работи в злоупотреба със закона. След скандала с „поколението Уиндръш“ Хоум офис е обект на постоянни критики, че се следва „политика на създаване на враждебна обстановка за имигрантите“, за чийто архитект е смятана Тереза Мей, когато бе начело на ведомството.

Миналата седмица излязоха данни, че 7000 чуждестранни студени са били неправомерно депортирани заради неоснователни обвинения, че са лъгали на тестовете им по английски език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!