Твърдият Брекзит от митническия съюз ще засегне неблагоприятно 145 000 компании, търгуващи с ЕС

Деумонстрация на антибрекзит движение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вариантът на привържениците на твърдия Брекзит за излизане от митническия съюз ще засегне неблагоприятно 145 000 компании, търгуващи с ЕС, показва доклад на британското министерството на финансите, който не е огласен публично. Напрежението в кабинета за вземане на решение дали страната да остане в митническия съюз може да доведе до правителствена криза, смятат политическите наблюдатели на Острова.

На последното заседание на така наречения „военен кабинет за Брекзит“ министрите са били информирани, че планът, подкрепян от Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, ще засегне стотици хиляди британски компании. Докладът е бил изготвен от министерството на финансите, но е бил предназначен само за вътрешно ползване.

Вчера премиерът Тереза Мей заяви, че и двата варианта за митнически съюз остават на масата за преговори, но усилено се говори, че тя се опитва да привлече повече гласове на страната на предпочитания от нея вариант за „митническо партньорство“. Вариантът на Тереза Мей обаче бе наречен „лудост“ от външния министър Борис Джонсън, като се появиха и съобщения, че Дейвид Дейвис е готов да подаде оставка, ако Мей не се откаже от нейния план. Таблоидът „Сън“ писа днес, че Мей ще направи публично обръщение към нацията по въпроса в началото на следващата седмица.

Междувременно „Бритиш телеком“ оповести съкращаване на 13 000 работни места през следващите три години. Съкращенията са в рамките на план за преструктуриране на компанията с оглед на инвестиране в ултрабърз броудбанд и следващо поколение мобилна мрежа. Чрез съкращенията, които възлизат на около 12 процента от работната сила на телекомуникационния гигант, се цели намаляване на разходите с близо 1.5 милиарда паунда. Една трета от съкращенията ще бъдат в клонове на „Глобалните услуги“ извън Великобритания. Компанията освен това възнамерява да изнесе сегашната си щаб квартира извън Лондон в по-скромни по размер офиси. Акциите на „Бритиш телеком“ паднаха с 8% при  последните търгувания на борсата. От ръководството  заявиха, че реагират на промените в телекомуникационния пазар, включващи увеличаващата се конкуренция от установени и нововъзникващи компании.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!