Ердоган е на посещение във Великобритания

| обновено на 14.05.18 в 03:19
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на тридневно във Великобритания, заяви при пристигането си, че британско-турските отношения укрепват от ден на ден и могат да се развият още повече след Брекзит. 

Посещението включва съвместна пресконференция с Тереза Мей, реч в Кралския институт за международни отношения /Чатъм хаус/ и среща с кралица Елизабет Втора. 
Ердоган  вече заяви на годишния турско-британски икономически форум в Рединг, че "Лондон и Анкара се борят рамо до рамо за разгрома на тероризма като отговорни нации". 
Визитата обаче става на фона на твърдения, че Мей си затваря очите пред състоянието на човешките права в Турция в преследване на търговска сделка с Анкара след Брекзит. Водещи кампания за съблюдаване на човешките права, политици от опозицията и турски бизнесмени в изгнание на Острова призоваха Великобритания да осъди турското правителство за систематичните арести на журналисти, опозиционни политици и правозащитници. Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл заяви, "Великобритания има доказано минало на стожер на демокрацията и човешките права, но репутацията на страната на световната сцена е застрашена от желанието на правителството на консерваторите да ухажва лидери като Тръмп и Ердоган".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!