ЕК обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС. Съвместният изследователски център на ЕК е разработил обща методика, която позволява на националните органи за защита на потребителите да тестват и сравняват състава на хранителни продукти, продавани със сходни опаковки в Общността. Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви:

"Единният пазар не може да има двойни стандарти. Всички европейски граждани трябва да имат усещането, че са третирани по един и същи начин, както и че им се предлага ясна и коректна информация за продуктите, които купуват. Може би си спомняте, че председателят Юнкер повдигна този въпрос в речта си за състоянието на Съюза през септември. Всички национални органи са призовани да я използват за тестване без отсрочка, така че първите резултати да са готови до края на тази година".

Методиката се базира на основни принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите. Тя ще помага на националните органи да определят дали хранителните продукти се предлагат на пазара в съответствие с правото на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!