Хосе Гринда:

Приносът на Великобритания в борбата с руската организирана престъпност е нулев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приносът на Великобритания в борбата с руската организирана престъпност е нулев. Това заяви испанският прокурор Хосе Гринда, известен като човека, справил се с руската мафия в Испания.
В интервю за американското списание "The American Interest" испанският прокурор заявява:
"Имаме прекрасни отношения със Съединените щати, но много сериозни проблеми с Великобритания в борбата с организираната престъпност".
Хосе Гринда допълва, че има почти пълна липса на сътрудничество от страна на Великобритания срещу глобалната епидемия. Като се изключат случаите на наркотрафик, сътрудничество от британска страна просто няма, отбелязва Гринда. Липсата на сътрудничество особено проличава в случаите с руската организирана престъпност, по думите на испанския прокурор.
Хосе Гринда се прочу през 2010 година около разпространената от "Уикилийкс" поверителна американска информация с изявлението, че "Русия е мафиотска държава".
Гринда изтъква редица провали на британските служби, вкючително че не са успели да арестуват руско-израелския бизнесмен Майкъл Чорни, посетил страната през 2009 година, въпреки че е имало издадена заповед за задържането му от Интерпол.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!