Жълт код заради жеги във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските метеорологични служби обявиха код „жълто“ заради задаващата се топлинна вълна над Великобритания. Вчера на места бяха измерени 30 градуса, като се очаква през следващите дни температурата да се повишава. 

Код „жълто“ означава, че има 80 процента вероятност за температури, които могат да са опасни за здравето и са сигнал за социалните служби и здравеопазването да бъдат по-добре подготвени. Железниците вече поставиха ограничения за скоростта на влаковете поради опасения, че високите температури могат да деформират релсите.

Жегата подтикна много хора да търсят прохлада във водоеми, но днес властите издадоха предупреждение за къпане на открито, тъй като мъж се удави в езеро в графство Съри и продължава издирването на дете, за което има сведения че също се е къпало в езеро, но в графство Стафордщър.

След като от началото на годината Британските острови бяха брулени от бури с проливни дъждове, месец юни е изключително сух. В някои графства е паднал по-малко от 15 процента дъжд от средното нормално за месеца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!