Премиерът Тереза Мей призова ЕС да обмисли сериозно предложенията й за бъдещите отношения

Британският премиер Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей настоя, че Великобритания ще напусне митническия съюз и общия пазар като запази "близки отношения"с ЕС след Брекзит.

Информирайки депутатите в парламента за хода на преговорите, Мей отправи и призив към ЕС да обмисли "сериозно "нейните предложения за бъдещите отношения, които ще бъдат публикувани следващата седмица.

По-рано през деня стана известно, че Тереза Мей е подготвила трети модел по въпроса с митническия съюз, който ще бъде обсъден от министрите в петък в лятната резиденция на премиера.

СнимкаМеждувременно външният министър Борис Джонсън защити правото на депутатите да изразяват тяхното мнение. В социалната мрежа "Туитър"Джонсън защити съмишленика му "брекзитиър"Джейкъб Рийъс-Мог, който заплаши Тереза Мей с бунт, ако не договори обещания от нея тип Брекзит. Джонсън написа, че Мог е "принципен и отдаден на работата си депутат".

Тереза Мей се надява да преодолее различията в кабинета по Брекзит, за да може правителството да излезе с ясна позиция в преговорите за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит, който трябва да се случи на 29 март 2019 година. По отношение на нейните планове тя заяви, че се надява нейните виждания за бъдещите отношения да разрешат "истинските различия"по въпроса с ирландската граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!