Отделът за борба с тероризма разследва инцидента с двама отровени в близост до Солзбъри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания отделът за борба с тероризма се присъедини към разследването на инцидента с намерените в бъзсъзнание двама души в Еймсбъри, графство Уилшър, незалеч от Солзбъри, където преди три месеца бяха отровени с бойно отровно вещество бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

На специална кратка пресконференция полицията потвърди, че мъжът и жената са британски граждани и са в критично състояние в болницата в Солзбъри, а проба от веществото, с което са имали съприкосновение, се изследва в правителствената лаборатория за химически оръжия. За сега не се гледа на случилото се като на извършено престъпление.

По последни данни пострадалите са британските граждани Доун Стърджес на 44 и Чарли Роули на 45 години. Първоначално се е смятало, че двамата, открити  в безсъзнание в къща в нов жилищен комплекс в Еймсбъри, на около 15 километра от Солзбъри, са взели прекомерна доза наркотици, но развиващите се симптоми са накарали полицията и медиците да предположат, че може да е използвано отровно вещество.

Сега се очакват резултатите от дадена проба в намиращата се наблизо лаборатория в Портън Даун, където след инцидента по-рано с Юлия и Сергей Скрипал бе установено, че са били отровени  с „Новичок“.

Властите обявиха ,че приемат инцидента напълно сериозно, макар и да не се правят връзки между двата случая. Правителственият комитет за справяне с кризисни ситуации „Кобра“ проведе извънредно заседание. Заместник-началникът на местната полиция Пол Милс даде подробности кои места в Еймсбъри и Солзбъри са затворени за обществен достъп и призова гражданите за повече информация по случая.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!