Бен Уолъс: Случаят с отравянето с „Новичок“ на двойката от Еймсбъри не се смята за нападение срещу тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания министърът, отговарящ за сигурността Бен Уолъс, заяви, че случаят с отравянето с „Новичок“ на двойката от Еймсбъри не се смята за нападение срещу тях, а е следствие на използването на веществото срещу Юлия и Сергей Скрипал преди четири месеца.

Висока активност се наблюдава във висшите кръгове на властта, след като през нощта от отдела за борба с тероризма съобщиха, че лабораторната проба показва, че веществото, с което са имали досег Доун Стърджес и Чарли Роули, е „Новичок“. Това незабавно извади на преден план сигурността на гражданите, които след случилото се през март с Юлия и Сергей Скрипал бяха уверени, че потенциалните огнища на зараза с „Новичок“ в Солсбъри са почистени.

Кабинетът провежда извънредно заседание под председателството на министъра на вътрешните работи Саджид Джавид, а преди малко министърът по въпросите на сигурността Бен Уолъс каза: "Работната линия на разследването е, че тези хора не са свързани със Скрипал. Това не е било нападение срещу тях“.

Уолъс изтъкна, че най-голямото предизвикателство е, че не е известна пълната картина на това, което се е случило в деня преди, в деня на и в деня след нападението срещу Юлия и Сергей Скрипал. А това явно пречи да се установи къде още може да има остатъци от „Новичок“. Запитан дали новият случай с „Новичок“ ще има отражение върху световното първенство по футбол, провеждано в Русия, Уолъс отговори, че позицията на правителството е ясна: Световното не е за политика и политически лидери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!