Тереза Мей: Постигнахме колективно споразумение за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит

| обновено на 07.07.18 в 05:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският кабинет постигна колективно споразумение за това какви трябва да бъдат бъдещите отношения с ЕС след Брекзит, обяви премиерът Тереза Мей след изтощително заседание в лятната резиденция Чекърс.

До оставки не се стигна и този път, въпреки очакваната голяма съпротива от страна на евроскептиците срещу плановете на премиера.

Заседанието в Чекърс продължи 12 часа, но в крайна сметка министрите подписаха план за създаване на търговска зона за индустриални и селскостопански стоки с ЕС на базата на "общи правила".
Това обаче не важи за услугите.

СнимкаПолитическите наблюдатели заявиха, че планът със сигурност ще си навлече гнева на много от "брекзитиърите" в Консервативната партия, след като премиерът явно предпочете по-близки отношения с ЕС, отколкото някои нейни колеги желаят. Освен това на Мей предстои нелеката задача "да продаде" нейната визия на нейната партия и на останалите европейски лидери.

В изявление на Даунинг стрийт се казва, че с новоизработената позиция на правителството се отключва пътя към следващата фаза на преговорите с ЕС. Главният европейски преговарящ Мишел Барние реагира в социалната мрежа "Туитър" като написа, че приветства дискусията за бъдещето и очаква да види документа, за да бъде преценено дали предложенията са реалистични.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!