Приозоваха подкрепящите Брекзит депутати във Великобритания да застанат зад премиера Мей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания подкрепящите Брекзит депутати бяха призовани да застанат зад премиера Тереза Мей на фона на растящото недоволство от нейния план за бъдещите отношения с ЕС. Въпреки че министрите подкрепиха предложенията на Тереза Мей на срещата в нейната резиденция Чекърс в петък, недоволството сред „брекзитиърите“ е очевидно и дори се очаква те да внесат писмо с искане за избиране на нов лидер на Консервативната партия.

Предложенията на Мей, които съдържат някаква форма на запазване на митническо партньорство за стоките, но не и за услугите и прекратяване на свободата за движение на хора, но запазване юрисдикцията на Европейския съд в някои сфери, настрои още повече „брекзитиърите“ срещу премира, които я обвиниха в половинчати обещания и запазване на васалното положение на Великобритания. 

Днес министърът на околната среда Майкъл Гоув призна, че споразумението, постигнато между министрите след маратонско заседание в петък не е точно това, на което се е надявал, но отбеляза, че той е реалист и признава нуждата от компромис. Преди срещата в Чекърс се заговори за оставки на министри, но в крайна сметка те одобриха предложенията на премиера, които ще залегнат  в така наречената „Бяла книга“ и ще бъдат представени в парламента следващата седмица. Макар й външният министър Борис Джонсън да се изказа изключително неласкаво за  плана на Мей, кабинетът все пак намери някакъв баланс, но бурята сега назрява сред депутатите-консерватори от задните редици. Очаква се те да внесат искане за избиране на нов партиен лидер, за което са нужни подписите на 48 депутати. 

Утре вечер Тереза Мей има среща с депутатите от нейната партия, която се очаква да протече изключително бурно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!