Над 50 работници от фалирала фирма няма да получат заплатите си

Снимка: БГНЕС

Над 50 бивши работници на фалиралата пътностроителна фирма "Апия" няма да получат неизплатените си възнаграждения. От кюстендилското управление "Социално осигуряване" са отказали плащане с аргумента, че договорите на работниците са били прекратени още през 2012 г. и поради това те не могат да бъдат обезщетени от Фонда за принудителни вземания.

От пет-шест години над 200-те съкратени бивши работници на фалиралата преди няколко години "Апия", свързани и с Братя Галеви, протестират и търсят инстанция, която да им съдейства и да получат заплатите си и допълнителните възнаграждения. Пишат до Народното събрание, до президента, до министерства. Наскоро имали среща и с омбудсмана Мая Манолова.

След като на 180 шивачки от закритата италианска шивашка фирма "Абонданца" в Дупница беше изплатено до стотинка, и пътните работници се надяват, и решили да подадат заявление до Фонда за принудителни вземания. Те обаче не отговарят на разпоредбите, които са валидни за случаи след 2015 година, поясниха експерти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!