Туристически преход в Рила в памет на алпинистите Людмил Янков, Стоян Наков и Стамен Станимиров

Снимка: БГНЕС

Десетки кюстендилци - планинари, туристи, приятели ще се качат днес на Мальовица в Рила, за да отбележат 65 години на известните кюстендилсики алпинисти, участвали в експедиицията "Еверест - 84" Людмил Янков , роден на 11 август 1953 год., и Стамен Станимиров,  роден на 5 юни 1953 год. както и загиналия твърде млад техен приятел и свръзка Стоян Наков.

На това място при тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм  на 18 април 1988 год. загинаха Людмил Янков и Стоян Наков. На скалния откос има паметна плоча за двамата. Миналата година туристи от Кюстендил поставиха паметна плоча и за Стамен Станимиров, който почина преди 3 годиин от коварна болест, на 62 години. Стамен щеше да направи 65 г. през юни, а Людмил - на днешния ден, 11 август.  Организатор на похода е ТД "Осогово" - Кюстендил.

Събота и неделя са и дни на отворените врати в базовата екологична обсерватория "Мусала",  която е част от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Уникалното географско разположение на най-високия връх на Балканите - Мусала, дава възможност, освен  традиционните наблюдения на космическите лъчи, да се извършват изследвания, свързани с глобалното изменение на климата и с трафика на трансграничните замърсявания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!