Папа Франциск започва днес двудневно посещение в Ирландия

папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск започва днес двудневно посещение в Ирландия. Сравнително кратката визита на папата е изпълнена със срещи с политици, църковни лидери, проповеди и речи, но се предвижда и среща с жертви на педофилските скандали в страната, претърпяла истинска социална революция през последните години.

Глава на римокатолическата църква идва едва за втори път в Ирландия. Първото посещение бе на папа Йоан Павел Втори преди 40 години, когато той бе възторжено посрещнат. Сега обаче настроенията са други, защото визитата става в сянката на педофилски и сексуални скандали, свързани с ирландски свещеници, прикривани от висши църковни сановници. Ирландия днес е много по-различна – премиерът е гей, наскоро бяха легализирани еднополовите бракове и абортите. Въпреки това покрай река Лифи в Дъблин се веят знамената на Ватикана, уличните търговци предлагат мини-статуи на папата и други църковни сувенири. Очаква се около половин милион ирландци да се стекат да приветстват папата, но това ще бъде значително по-малко от близо 3-те милиона дошли през 1979 година.

Папата няма да посети Северна Ирландия, но се очаква в Дъблин да пристигнат много северноирландски католици. Главата на римокатолическата църква в Ирландия Иймън Мартин обаче заяви, че въпреки че папата ще се срещне с жертви на педофилските скандали, това няма да възстанови репутацията на църквата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!