Симеон Сакскобургготски намекна за второ изгнание

Снимка: Кирил Фалин

Стотици привърженици на монархически клубове и движения от цялата страна, бивши депутати и министри при управлението на НДСВ, експремиерът Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита Асебо, и поклонници присъстваха днес на панихидата по повод 75 години от кончината на цар Борис III в храма на Рилския манастир.

Експремиерът и съпругата му положиха цветя на гроба на Борис III и запалиха свещ. Гробът на Царя Обединител, в който преди повече от 20 години бе препогребано сърцето му, се намира вдясно от входа на храма.

Панихидата отслужиха игуменът - Адрианополския епископ Евлогий, и монасите.

На влизане в светата обител пред Дупнишките порти Симеон Сакскобургготски не скри раздразнението си от скорошното решение на административния съд за отнемане на двореца Враня. Той дори намекна за повторно изгнание.

„Идвайки насам, си мислих, че 75 години съм полагал усилия да поддържаме и духа и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието и много други тежки моменти. И сега, в края на живота ми, така да ме изтезават и мачкат с някакви изцяло измислени и с фалшиви предпоставки и претенции, е тежко. Има един момент, в който си мислех колко грозно би било да ме принудят, и то при една демократична България, към второ изгнание“, каза Сакскобургготски.

Бившият премиер не допуска, че ще има споразумение по казуса с имотите му:

„Ако погледне човек фактите, няма въобще причини за подобни неща в една цивилизована, демократична, европейска страна. Частната собственост е неприкосновена и второ - хората, които са се заели да ме тормозят, може би не знаят как сме били възпитавани от родителите ми и дедите ми въобще и начина, по който сме разбирали какво е държавно, какво е частно, какво е лично. При наличието на днешните навици мога да кажа много повече, но днес сме тук по друга тема“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!