Лондон разочарован, че Каймановите острови не сътрудничат срещу прането на пари

Снимка: архив

Британските служби, борещи се срещу прането на пари, изразиха разочарование от липсата на сътрудничество от страна на властите на Каймановите острови, които отказват да им предоставят информация по редица разследвания, включително за „руските мръсни пари“.

Британската агенция за борба с престъпността, която напоследък засили опитите за спиране на потока от „руски мръсни пари“ във Великобритания обяви, че не среща никаква подкрепа от британската задгранична територия.

Агенцията, която разследва и много случаи с базирани във Великобритания адвокати и счетоводители изчислява, че всеки ден се „изпират“ около 1 милиард паунда. Повечето от следите водят към Каймановите острови, които са един от най-големите световни финансови центрове.

Директорът на агенцията Доналд Туун съобщи, че властите на Каймановите острови не са оказали сътрудничество за предоставяне на информация за собствениците на разследваните фирми, уличени в пране на пари.

През последните  години  райските кътчета за укриване на данъци станаха обект на голямо внимание и серия от глобални разследвания, в които участваха близо 100 медийни организации. Така наречените „Парадайз пейпърс“ разкриха как богати и корумпирани лица използват умело сложните структури на офшорките, за да прикриват техните следи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!