Отложиха делото срещу 86 миньори от "Бобов дол", стачкували заради неизплатени заплати

Снимка: БГНЕС

Делото срещу 86 миньори от мини "Бобов дол", стачкували заради неизплатени заплати през май 2017 г., беше отново отложено. Решението на Кюстендилския окръжен съд е заради нередовно призовани лица по процеса, който продължава вече повече от година. Някои от съдените миньори са уволнени, други напуснаха, а трети все още са на работа в рудника.

Миньорите излязоха на спонтанен протест пред административната сграда на мините на 11-и и 12-и май миналата година, след като не получиха заплатите си, без да потърсят консултации и съдействие от юристи или от синдикатите, а работодателят им веднага внесе жалба в съда с искане за обявяване на стачката за незаконна и за нанесени щети на дружеството, след като миньорите не са били на работните си места.

На пръвото заседание в съдебната зала се явиха повечето от призованите. На следващите заседания обаче миньорите не се явяват. Техният адвокат Ивона Павлова поясни:

"Работодателят по някакъв начин упражнява над тях натиск. Тоест, те не могат да ползват някакъв отпуск, за да могат да дойдат на съдебно заседание".

Следващото заседание е насрочено за 20-и ноември тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!