Турция иска от Саудитска Арабия да ѝ предаде предполагаемите убийци на Хашоги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Истанбул е поискала от Саудитска Арабия да екстрадира 18 саудитски граждани по обвинения за предумишлено убийство на журналиста Джамал Хашоги.

Хашоги бе убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд първоначално отрече да има пръст в изчезването му, но по-късно призна за убийството и арестува 18 души. Не е ясно дали същите хора са в иска за екстрадиране от турска страна.

Турция настоява вероятните извършители да бъдат съдени от турски съд, въпреки че дипломатическите представителства са територии на съответните държави.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон коментира призивите за спиране на оръжейните сделки със Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги, като според Макрон това е "чиста демагогия". 
Той отправи упрек към Германия, която спря продажбите си на оръжие за Рияд в началото на седмицата. „Възхищавам се на тези, които заявяват, че няма да продават повече оръжие още преди да разберат за какво става дума. Те понякога надминават френските продажби чрез консорциумите, в които участват“, отбеляза Макрон.
През последните десет години Саудитска Арабия е купила френско оръжие за 12 милиарда евро. Повече печалба в този период френските производители са извлекли единствено от Индия.
Защитавайки търговските връзки с Рияд, Макрон изтъкна, че саудитското кралство е важен партньор на Запада заради ролята си на балансьор на петролния пазар и в борбата с тероризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!