Русия, Германия, Франция и Турция с обща декларация след срещата за Сирия

| обновено на 28.10.18 в 00:31
Владимир Путин, Ангела Меркел, Емануел Макрон и Реджеп Ердоган са категорични, че дипломацията е пътят към траен мир в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около нуждата от политически диалог и запазване на териториалната цялост на Сирия се обединиха лидерите на Германия, Русия, Турция и Франция след срещата в Истанбул. Те подчертаха, че конфликтът няма военно решение.

И четиримата лидери окачествиха срещата като откровена и продуктивна. По думите на германския канцлер Ангела Меркел приемането на съвместното изявление след срещата показва общите цели на четирите страни. „Колкото повече държави участват (в срещите), толкова по-бързо ще се намери решение на конфликта“, изтъкна турският президент Реджеп Ердоган.

Турският лидер беше категоричен, че Турция няма да допусне присъствието на „терористи“ в никой район на Сирия и при застрашаване на турските национални интереси и сигурност Анкара ще продължи операциите си в съседната страна.

По отношение на връщането на бежанците Ердоган изтъкна, че то трябва да става доброволно, ако в районите на завръщане цари сигурност. Той припомни, че Турция е похарчила 33 млрд. долара за бежанците на своя територии и заяви, че Евросъюзът е длъжен да спази обещанията си за справедливо разпределяне на тежестта на хуманитарната помощ.

По думите на руския президент за облекчаване на хуманитарната ситуация са необходими усилията на цялата международна общност. Владимир Путин допълни, че е предложил на Германия и Франция провеждането на международна конференция за бежанците. Европейските лидер се застъпиха връщането на бежанците да бъде под егидата на комитет на ООН.

Руският държавен глава посочи, че по-голямата част от Сирия е освободена и това дава възможност за преход към мирен живот. По думите му важна задача е формирането и започване на работа на комитет за изработване на новата сирийска конституция:

„Този комитет безспорно трябва да бъде признат за легитимен от всички страни в сирийския конфликт. Само тогава той ще бъде ефективен, ще подготви и осъществи конституционна реформа, която ще обедини сирийското общество.“

От своя страна френският президент Еманюел Макрон се обяви за създаване на условия сирийският народ да може да се произнесе за бъдещето си, както и за провеждане на първо заседание на комитета до края на годината. Руският му колега поясни, че тази комисия ще се състои от три групи хора. Вече са предложени участниците от опозицията и от сирийските власти, в момента текат обсъжданията кои лица да бъдат включени като представители на обществените организации. Според стопанина на Кремъл комисията трябва да отчита решенията, приети на конференцията на сирийския национален диалог в Сочи. Реджеп Ердоган изрази мнение, че съдбата на сирийския президент Башар ал-Асад ще бъде решена от народа на Сирия. „Бъдещето на Сирия зависи от избори под международен мониторинг“, категорична беше Ангела Меркел.

Владимир Путин заяви, че немаловажна задача остава ликвидирането на всички събрали се в Сирия радикални елементи, както и да не се допусне създаването на спящи клетки, вербуването на нови членове и пропагандата на екстремизъм от страна на терористичните организации в други страни.

Друг значим въпрос, който е бил обсъждан, е Идлиб. Руският лидер призова Турция да осигури в най-скоро време изтеглянето на въоръжените бойци от демилитаризираната зона, но същевременно похвали усилията на Анкара за изтегляне на тежкото въоръжение. Той посочи, че зоните за деескалация са само временно решение и декларира, че Москва си запазва правото да окаже помощ на Дамаск при ликвидиране на заплахите при провокации от Идлиб. Ключовият въпрос е изтеглянето на всички тежки оръжия от града, за да не застрашават цивилното население и да не се допусне хуманитарна криза, смята пък Ердоган. Бундесканцлерът Меркел се ангажира да се положат всички усилия за постигане на постоянно примирие в провинция Идлиб.

Владимир Путин е убеден, че без участието на Иран не е възможно решаване на проблемите на диалога в Сирия и че консултациите с Техеран са необходими и при формирането на конституционния комитет.

В съвместната декларация отново се подчертава недопустимостта на използване на химическо оръжие от когото и да било в Сирия.

Преди четиристранната среща протекоха кратки срещи на Ердоган с всеки от тримата други лидери, както и кратка среща между Владимир Путин и Ангела Меркел. Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу обмени мнения с руския първи дипломат Сергей Лавров, а военните министри на двете страни – Хулуси Акар и Сергей Шойгу – проведоха отделна работна среща.

Преди срещата в Истанбул по телефона са разговаряли стопаните на Кремъл и на Елисейския дворец Владимир Путин и Еманюел Макрон. В петък вечерта пък Макрон е разговарял с американския президент Доналд Тръмп. Френският лидер е запознал американския си колега с целите на срещата да „постигне устойчиво примирие и да задълбочи дискусиите по политическия процес за решаване на сирийския конфликт“. В официалното съобщение се посочва още, че Съединените щати и Франция споделят еднакви политически, хуманитарни и цели в сферата на сигурността в Сирия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!