Инспекцията по труда е издала 23 акта на Мини "Бобов дол" през 2018 година

Снимка: Кирил Фалин

23 акта e издала от началото на 2018 година Инспекцията по труда в Кюстендил на Мини "Бобов дол" за нарушения на трудовото законодателство. Санкциите са за 99 нарушения, установени  при регулярен периодичен контрол. 

Основното нарушение е свързано с неизплатени обезщетения на съкратени бивши работници в определения от закона срок. След намесата на инспекцията забавянето в изплащането на възнагражденията вече е преодоляно. 

Някои от бившите работници обаче са починали без да получат обезщетенията си. Драстичен е случаят с 60-годипният Николай Попов от дупнишкото село Дяково, който трябваше да вземе над 6 хиляди лева обезщетение - пари, които му бяха необходими за животоспасяваща операция, но така и не му бяха изплатени. Близките на починалия мъж възнамеряват да заведат съдебен иск срещу мини Бобов дол, 

До края на този месец 132-ма работници и служители от "Енергоремонт -  Бобов дол" ще бъдат съкратени поради закриване на предприятието. От Инспекцията по труд ще направят проверки дали се спазва трудовото законодателство при изплащане на възнагражденията им при съкращение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!