Българските фирми за международни превози на протест пред ЕП заради новия пакет "Мобилност"

Ако протестът им не успее, планират референдум за излизане на България от ЕС

| обновено на 11.12.18 в 18:45
Снимка: БГНЕС

Българските фирми за международни превози ще организират протест пред Европейския парламент през януари заради одобрения от евродепутатите нов пакет "Мобилност". А ако протестът им не успее ще инициират референдум за излизане на България от Евросъюза. Това заявиха от бранша след среща днес с министъра на транспорта Росен Желязков. 

Според тях, ако пакетът бъде приет в настоящия си вид, това ще доведе до заличаване на целия сектор, който дава 7% от брутния вътрешен продукт на България.

Петко Ангелов от Камарата на автомобилните превозвачи:

"В Европа продължава двойният стандарт да съществува. Решават две страни, че трябва да бъдем изхвърлени от пазара и да ни бъдат вземани шофьорите, и лека по лека това нещо го постигат. Ние в момента си мислим, че нямаме избор, притиснати сме до стената. Оттук нататък от това по-лошо няма какво да стане".

"Страната ни ще внесе законодателни предложения в Европарламента", каза транспортният министър.

"Ще настояваме за отлагане прилагането на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се ползва седмичната почивка в превозните средства, докато не бъде изградена подходяща инфраструктура", добави той.

А за предложението по отношение на кръстосаните операции каза:

"Или 72 часа работа в рамките на календарен месец, което да бъде изключено от правата за командироване или алтернативно - не по-малко от 10 кръстосани операции, които да бъдат също изключени от правилата за командироване".

"За връщането на шофьора на всеки четири седмици в България ще настояваме предприятието да удостоверява волята на водача".

Превозвачите са решени и на крайна мярка - ако протестът не успее, иницииране на референдум за излизане на България от Евросъюза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!